Gå til hovedindhold

Hotellets historie

Book ophold

Fleksibel på datoer? Vis i lavpriskalender
Ved booking af mere end seks rum, tag direkte kontakt med hotellet. Specielle bookingvilkår kan gælde.

Hotellets historie

First Hotel Reisen ligger på Skeppsbron i Gamla stan med en betagende udsigt over Saltsjön. Hotellet er en ren tidsrejse: Syv huse fra 1600-tallet til begyndelsen af 1900-tallet er smeltet sammen til ét. Her har været pakhus, privatbolig, bordel og gæstgiveri. Du kan se sporene i tykke murstensvægge, hældende gulve og brede gulvplanker.

 

I 1750'erne fandtes der 11 såkaldte kaffehuse i Stockholm, der havde en tilladelse til udskænkning af kaffe. Tre af dem blev drevet af den driftige Fredrik Reiss fra Holland, og navnet Reisen menes at komme fra denne kaffeskænk. Sammen med sin kone Catharina drev Fredrik flere forskellige kaffehuse i Gamla stan, blandt andet i huset, der nu rummer First Hotel Reisen.

Reiss kaffehus var et meget populært mødested for søkaptajner, handelsrejsende og sømænd. Det nævnes også i en af Carl Michael Bellmans tekster fra 1700-tallet. Ofte havde kaffehusene også øl- og vinrettigheder.

Parret Reiss havde en datter, Anna Helena, der i starten af 1800-tallet begyndte at leje værelser ud til rejsende. Huset ejes på dette tidspunkt af Victualiehandlarsocieteten, datidens sammenslutning af dagligvareforhandlere.

Allerede i 1690'erne opførtes krydshvælvingen nede i kælderen, som i dag huser hotellets spa-afdeling og udgør en del af den gamle bymur. De, der arbejdede på byggeriet med at bære mursten, var ofte kvinder (murerhåndlangersker). En af disse kvinder satte sit fodaftryk (ca. størrelse 37) i en sten, der sidder på væggen i en af hvælvingerne til almindelig beskuelse.

I 1916 stiftedes SARA, Sveriges Allmänna Restaurang Aktiebolag, som i 1919 overtog driften af hotellet, og som også købte bygningen nogle år senere. I en kort periode i starten af 1990'erne, da SARA og Reso AB blev slået sammen, var hotel Reisen et Reso-hotel, men i 1993 blev hotel Reisen sammen med fem andre SARA-hoteller købt af det nyetablerede First Hotels.