Gå til hovedindhold

First Hotel Reisens historie

Book ophold

Fleksibel på datoer? Vis i lavpriskalender
Ved booking af mere end seks rum, tag direkte kontakt med hotellet. Specielle bookingvilkår kan gælde.

First Hotel Reisens historie

I 1750`erne var der elleve såkaldte kaffehuse i Stockholm, som havde udskænkningstilladelse af kaffe. Tre af dem blev drevet af den driftige Fredrik Reiss fra Holland og navnet Reisen menes at komme fra denne udskænker af kaffe. Sammen med sin hustru Catharina drev Fredrik flere forskellige kaffehuse i Gamla Stan, blandt andet i huset, hvor First Hotel Reisen ligger nu.

Reiss kaffehus var et meget populært mødested for skibskaptajner, handelsrejsende og sømænd. Det bliver også nævnt i en af Carl Michael Bellmans tekster fra 1700-tallet. Kaffehusene havde også ofte bevilling til udskænkning af øl og vin.

Parret Reiss havde en datter, Anna Helena, som i starten af 1800-tallet startede udlejning af værelser til rejsende. Dengang var huset ejet af Victualiehandlarsocieteten, datidens sammenslutning af fødevarehandlere.

Allerede i 1690´erne blev krydshvælvingen bygget nede i kælderen, som i dag huser hotellets spaafdeling og udgør en del af den gamle bymur. Dem, der arbejdede på byggeriet med at bære tegl, var ofte kvinder (mursmäckor - kvindelige murerhåndlanger). En af disse kvinder satte sit fodaftryk (ca. størrelse 37) i en sten, der sidder i væggen i en af hvælvingerne til almen beskuelse.

I 1916 blev SARA, Sveriges Allmänna Restaurang Aktiebolag dannet og overtog i 1919 driften af hotellet og købte også bygningen nogle år senere. I en kort periode i begyndelsen af 1990`erne, ved sammenlægningen af SARA og Reso AB, var hotel Reisen et Reso-hotel, men i 1993 blev hotel Reisen og fem andre SARA-hoteller købt af det First Hotels.

tradeDoubler