Gå til hovedindhold

First Hotel Mårtensons historie

Book ophold

Fleksibel på datoer? Vis i lavpriskalender
Ved booking af mere end seks rum, tag direkte kontakt med hotellet. Specielle bookingvilkår kan gælde.

First Hotel Mårtensons historie

First Hotel Mårtenson er et historisk hotel med aner fra 1858. På den tid var det restauranten, der trak flest folk til. Restaurang Mårtenson blev drevet af restauratør Fredrik Mårtenson, som var en velstående herre. Biografen Palladium lå i direkte forbindelse med hotellet, og lige uden for indgangen passerede E6 lige gennem Norre Port.

Hotellets tidlige dage

Hotellet er, og har altid været, et kendt mødested for både gæster, der kom langvejs fra og for Halmstads borgere.

Nutidens First Hotel Mårtenson er bygget sammen med 3 oprindelige bygninger. Den nuværende reception var mellem biografen Palladium fra 1930`erne til 1970`erne. Personer, der overværede en sidste forestilling fortæller, at køen snoede sig helt ned til Telegrafverket, fordi billetpriserne var de samme som ved premiereforestillingen med Sound of Music i 1960`erne.

Biografen lukkede, fordi,der skulle være plads til flere hotelværelser. Det siges, at kombinationen af hotel og biograf var meget vellykket. Når forældrene morede sig med fest og dans i den gamle spejlsal, kunne børnene gå i biografen imens.

Hotellets daværende reception var placeret der, hvor der er garderobe i dag. Hovedindgangen var indgangen til det nuværende The Dubliner. Vinterträdgården (den nuværende morgenmadsrestaurant) var en gammel baggård med skraldespande og rotter.

Før i tiden var der en ældre vicevært, der tog sig af selve håndteringen af skraldespandene. I midten af 80`erne var denne epoke dog slut, og vinterhaven med de store lysindfald blev opført.

De ældre værelser havde dobbeltdøre med en lille skuffe forneden. Der placerede man sine sko, når man gik i seng, og om morgenen, når man vågnede, havde personalet pudset dem, så de skinnede. Man måtte dog udskifte dørene, da kravene til lydisolering og brandsikkerhed ikke blev opfyldt.

I 70`erne og 80`erne skete der noget, der næsten kan betragtes som en forbrydelse. Alle de smukke gamle kakkelovne, undtagen den i »Styrelsesgrupprummet«, blev fjernet i forbindelse med en renovering. Desuden kasserede man alt det smukke, antikke porcelæn og smed det i store containere, som stod uden for hotellet. Selv sølvtøj fandt vej ned i affaldsspandene. Det var for tungt at servere på sølvfade, og alt skulle nu være af rustfrit stål.

First Hotel Mårtenson i dag

I dag har alle værelser parketgulve. I 1996 undergik hotellet en omfattende renovering, og derefter blev nogle få værelser bygget til og renoveret i flere omgange. I 1999 blev 5. etage og »hylden« på 3. etage renoveret i 2005. Værelserne er blevet opdateret og renoveret løbende.

Apropos 5. etage har den en interessant og morsom historie. Etagen blev bygget tidligt i 1900-tallet som direktørbolig, og det var først i 1999, at den blev bygget om til hotelværelser. Greta Gruber var den sidste, der boede på denne etage. Greta havde en fortid som tidligere stuepige og fattede sympati for hoteldirektør Gruber. Det var gensidigt, men da ægteskabet mellem ægteparret Gruber gik i stykker, flyttede Greta ind på hotellet i direktørboligen og blev en »fin dame«.

Fra at have være stuepige på den tid, hvor man ikke engang måtte besøge hotellet uden for åbningstid, sad Greta nu i spisesalen og spiste middag sammen med den absolutte elite. Det var en stor skandale og hendes tidligere kolleger talte meget grimt om hende. Mange fortæller dog, at hun var en dejlig lille dame, der var rar og venlig.

Navnlig om tirsdagen havde lille Greta travlt med at komme ned i receptionen for at hente sit nummer af Svensk Damtidning, ugens højdepunkt. Frank Gruber må have været yderst kompetent til at udforme en kontrakt, for selvom der har været mange ejere siden hans tid, blev Greta boende frem til sin død i 1996. I starten var der også en aftale om, at Greta fik mad hver dag. Til sidst omfattede det dog kun kasse Ramlösa en gang om ugen. Og endelig fik hun slet ingenting, formentlig af skattemæssige årsager.

Mange af de tidligere ansatte har fortalt, at det på en måde var charmerede at have Greta boende på hotellet. Man undertiden var det et problem. Tidligere var hotellet lukket i julen, men hun ville jo kunne komme og gå, som hun plejede. Men hun var bange for at gå alene i hotellets mørke gange, noget der gav visse problemer. I stedet for at nogle af de ansatte skulle arbejde hele julen, blev det løst ved, at der kom nogen og hjalp hende ind og ud, når det var nødvendigt. Det var ikke økonomisk forsvarligt at holde åbent alene for lille Greta.

Da Greta døde kom Nordens Kvalitetsaktioner og hentede møblerne, og etagen blev bygget om til 6 hotelværelser. Det siges, at Greta stadig går rundt på hotellet og kigger til gæsterne, og mange af de ansatte har set hende...

Det var også i 1996, at First Hotels købte og begyndte at drive Mårtenson som First Hotel Mårtenson. Med opkøbet af hotellet, øgede den nystartede hotelkæde sin portefølje til 15 hoteller.

I dag består First Hotels af over 90 unikke hoteller, centralt placeret i Sverige, Norge, Danmark, Island og Spanien.